Tuesday, September 23, 2008

Mõistekaart 2












Jutt:
Kaugel-kaugel seitsme maa ja mere taga asub saar, kus pole seadusi. Sealt võid leida ürginimesi, indiaanlasi, dinosaurusi ja mammuteid. Teadlased tsiviliseeritud keskkonnas eitavad, et midagi sellist üldse eksisteerida võib, sest on liigagi abaloogiline, et inimesed, mammutid ja dinosaurused ühel ajal elavad. Lisaks neile loomadele elab seal veel ka mõõkhambulisi tiigreid ja muid väljasurnud loomi. Keegi ei julge isegi mitte selle saare läheduses seilata, sest ebausklikud usuvad, et sellel saarel lasub needus. Mitte keegi, kes seal randunud, pole iial tagasi pöördunud. Nii ei teatagi selle saare tegelikku saladust.
Kord sattusid saarele seiklejad. Nad olid lihtsalt maadeavastajad, kes tahtsid avastada uusi maid ja saari. Nende seiklejate kaptenit kutsuti Ego-ks, sest ta oli ülimalt auahne tüüp. Tema suurimaid unistusi oli, et tema nime järgi nimetataks mõni saar või järv. Kaugelt maad nähes oli ta imestus suur, sest ühelgi kaardil polnud selle saare kohta midagi kirjas. Kapten andis käsu saarele randuda.
Saarele jõudes arvas laeva meeskond, et saar on maha jäetud. Oma imestuseks nägi üks meeskonnaliige kaugemalt taimetoitlast dinosaurust. Kui ta sellest oma kaaslastele rääkis, arvati otseloomulikult, et mees on hull.
Seiklejad käisid saarel ringi ja peale mõnede puuviljade korjamist seati üles laager. Selajal kadusid teadmata ära esimesed kolm meest 20-st mehest koosnevast meeskonnast, kelle ülesanne oli otsida mõnda järve või jõge sellelt saarelt. Need kolm kadunut ei olnud viimased.
Kapten, kes oli vaimustuses sellest saarest ja lootis, et saar nimatatakse tema järgi, vaikis kadunud algul maha. Ta väitis, et mehed jäid eemal valvesse. Nii korraldaski ta suure peo, tähistamaks uue saare avastamist. Äkki kuulsid kõik mahad hirmsat möirgamist ja nägid türannosaurust endale lähenemas. Mitte keegi ei uskunud oma silmi ja istusid kangestunult paigal. Nii oldi hiiglaslikule saurusele kerge saak.
Sellest rünnakust pääses põgenema vaid viis viimast meest, kes leidsid, et parem oleks võimalikult ruttu lahkuda. Nad teadsid, et viiekesi suurt laeva justida on pea võimatu, kuid loodeti abi saada teistelt laevadelt. Teel laevani nägid mehed pärismaalasi, kes vedasid enda järel kolme rabelevat pampu. Äkki kukkusid pärismaalased maha kui surnud. Nad said surma indiaanlaste noolte poolt, kes saagi hoopis enda kanda võtsid. Mehed ei soovinud sellel saarel veeta enam hetkegi ja pistsid laeva poole jooksu. Oma suureks ehmatuseks avastasid nad laeva juurest hiigelsuure mammuti ja mõõkhambulise tiigri. Kahjuks ei suutnud nad enam rohkem taluda ja langesid minestusse. See oligi kogu meeskonna lõpp, sest nii sai nendest kerge saak tiigrile.
Meeskonna poolt jäetud relvadega tapsid pärismaalased ära dinosaurused, tiigrid ja mammutid. Nii saigi sellest saarest lihtsalt üks metsikutest inimestest tulvil saar kaugel seitsme maa ja mere taga.

No comments: